
Fosfor
Fosfor se nachází v každé tělesné buňce, především pak v kostech a zubech. Fosfor se spolu s vápníkem uplatňuje především při tvorbě kostí.
Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na fosfor: →
Fosfor v potravinách
Fosfor, jako důležitý makroelement, se zúčastňuje většiny metabolicky významných dějů v lidském organismu. Fosfor má v lidském organismu zejména funkci stavební, aktivační, regulační, katalytickou a zastává nezastupitelnou úlohu v energetickém metabolismu člověka. Organismus dospělého člověka obsahuje 450-650 g fosforu vázaného zejména v zubech, kostech a v centrální nervové soustavě.
Vstřebávání fosforu probíhá zejména difuzí v tenkém střevě. Vylučování fosforu z organismu probíhá močí, ve vlastní moči ho také německý alchymista Henning Brandt roku 1669 v Hamburku poprvé objevil a destilací izoloval.
Mezi potraviny s vysokým obsahem fosforu patří zejména luštěniny, vnitřnosti, ryby, čokoláda, sýry, ořechy nebo vejce. Extrémně vysoký obsah fosforu mají dýňová semena a mák.
Nedostatek, nadbytek
Nedostatek fosforu v organismu, hypofosfatémie, se nejčastěji projevuje slabostí, malátností a rychlou únavou. Další příznaky nedostatku fosforu jsou bolestí ve svalech, poruchy polykání a otoky dolních končetin. Nadbytek fosforu, hyperfosfatémie, se obvykle projevuje jako nevolnost, zvracení a průjem. Předávkování fosforem má negativní vliv na vstřebávání železa a vápníku, může se také projevit sníženým krevním tlakem a zvýšenou teplotou.
Doporučené dávkování
Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) fosforu pohybuje mezi 800 - 1200 mg. Pro děti do věku 1 roku činí denní doporučená dávka fosforu 500 mg, děti do věku 10 let mají DDD 800 mg fosforu denně. Kojící žena potřebuje na 100 ml mateřského mléka 16 mg fosforu.