Vápník
Lidský
organismus obsahuje 1,5 procenta vápníku, to znamená že se vápník
vyskytuje v množstvích větších než jakýkoli jiný kation. Téměř
všechen vápník se nachází v kostech a zubech. Ionizovaný vápník
má velký význam při srážení krve, pro udržení normálního srdečního
tepu a fungování svalů a nervů, hraje zásadní roli v propustnosti
blan buněčného jádra, stavech únavy, plicních obtížích (při
tuberkulóze) nebo zánětu mízních uzlin. Působí protidegenerativně
a proti vzniku nádorových stavů.
Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na vápník: →
Vápník v potravinách
Pro lidský organismus má vápník a hořčík nezastupitelný význam, je nejdůležitější látkou při tvorbě kostí a zubů. Je nutný k přenosu nervových vzruchů, ovlivňuje srážlivost krve, aktivuje některé hormony, kontroluje rovnováhu kyselin a vyvolává spánek.
V dostatečném množství se vápník nachází např. v mléčných potravinách (vysoký obsah vápníku mají zejména tvrdé sýry) a luštěninách. Mezi potraviny s extrémně vysokým obsahem vápníku patří mák a mořské řasy. K potravinám s nulovým obsahem vápníku patří destiláty a většina rostlinných olejů, velice nízký obsah vápníku má cukr nebo vepřové sádlo.
Nedostatek vápníku
Nedostatek vápníku (hypokalcémie) může způsobit poruchy růstu u děti, u dospělých řídnutí kostí (osteoporóza) a měknutí kostí (osteomalcie). Příznaky akutního nedostatku vápníku jsou zejména střídání zácpy a průjmu, bušení srdce, záchvaty úzkosti, dýchací potíže, svalové záškuby, křeče a svalové bolesti. Mezi další příznaky nedostatku vápníku patří potíže při chůzi, opary a afty v ústech, lomivost nehtů, padání vlasů, bolestivé menstruační krvácení nebo skřípání zubů během spánku.
Předávkování vápníkem (hyperkalcémie) nastává obvykle u nepohyblivých pacientů nebo při intoxikaci vitamínem D. Mezi hlavní příznaky nadbytku vápníku patří zvracení, únava, slabost, žízeň, deprese, snížení reflexů a tvorba ledvinových kamenů.
Doporučené dávkování
Doporučená denní dávka (DDD) vápníku pro zdravého dospělého je 800 mg. Pro novorozence a kojence je denní doporučená dávka vápníku 400 - 600 mg. Po starší děti je DDD vápníku minimálně 800 mg.
V těhotenství a při kojení stoupá DDD vápníku přibližně o 400 mg denně. Adolescentům je doporučováno 1200 mg, aktivním sportovcům až 1 400 mg Ca denně. U žen v období klimakteria a po něm se doporučuje 1000 - 1500 mg vápníku denně. Ve stáří je vápník doporučován jako profylaxe osteoporózy v denní dávce 1000 - 1200 mg.
Nejbohatším zdrojem lehce vstřebatelného vápníku je mléko, sýry, žloutky obsahující cholesterol, ale i lecitin, který chrání před sklerózou. Pacientům s roztroušenou sklerózou se doporučuje jak mléko, tak i mléčné výrobky. Dále se vápník nachází v čočce, brokolici, sardinkách, šprotech, nati petržele, , kapustě kadeřavé, řeřiše, pažitce, obilných klíčcích, mandlích, sezamu, kešu, paraořeších, lískových a vlašských ořeších, otrubách nebo ovesných vločkách.