Vápník

Lidský organismus obsahuje 1,5 procenta vápníku, to znamená že se vápník vyskytuje v množstvích větších než jakýkoli jiný kation. Téměř všechen vápník se nachází v kostech a zubech. Ionizovaný vápník má velký význam při srážení krve, pro udržení normálního srdečního tepu a fungování svalů a nervů, hraje zásadní roli v propustnosti blan buněčného jádra, stavech únavy, plicních obtížích (při tuberkulóze) nebo zánětu mízních uzlin. Působí protidegenerativně a proti vzniku nádorových stavů.

Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na vápník: →


Potravina                                                       Obsah Ca [mg.kg-1]
banány                                                           50 - 120
brambory                                                       30 - 130
brokolice                                                        770 - 1050
cibule                                                              200 - 440
čaj černý                                                        4300
čočka                                                             400 - 780
čokoláda mléčná                                          2200 - 3200
droždí sušené                                                500
fazole                                                              300 - 1800
hlávkový salát                                               400 - 800
hrách                                                              440 - 780
chléb celozrnný                                             140 - 650
jablka                                                              30 - 80
jahody                                                             180 - 260
játra vepřová                                                  60 - 70
jogurt                                                               1400
kapusta hlávková                                           1500
kapusta růžičková                                          310
káva pražená                                                  1300
mandle                                                             2460
maso hovězí                                                    30 - 150
maso vepřové                                                 50 - 90
maso kuřecí                                                     60 - 130
mák                                                                   13600
mléko kondenzované                                     3200
mléko plnotučné                                             1100 - 1300
mléko sušené                                                  10000 - 13600
mořské řasy                                                     8000 - 14000
mouka pšeničná                                             130 - 260
ořechy lískové                                                 1800
ořechy para                                                     1600
ořechy vlašské                                                600 - 960
pažitka                                                             1700
pomeranče                                                      400 - 730
pšenice                                                            230 - 500
rajčata                                                              60 - 140
ryby                                                                   60 - 5200
rýže                                                                   50 - 110
sója                                                                   1300 - 1800
sýry                                                                   1500 - 12000
špenát                                                              700 - 1250
tvaroh měkký                                                  900 - 1100
tvaroh tvrdý                                                     960 - 1230
vaječný bílek                                                    50 - 110
vaječný žloutek                                               1300 - 1400
vejce slepičí                                                     550 - 570
zelí                                                                     300 - 750
žampióny                                                          80


Vápník v potravinách

Pro lidský organismus má vápník a hořčík nezastupitelný význam, je nejdůležitější látkou při tvorbě kostí a zubů. Je nutný k přenosu nervových vzruchů, ovlivňuje srážlivost krve, aktivuje některé hormony, kontroluje rovnováhu kyselin a vyvolává spánek.

V dostatečném množství se vápník nachází např. v mléčných potravinách (vysoký obsah vápníku mají zejména tvrdé sýry) a luštěninách. Mezi potraviny s extrémně vysokým obsahem vápníku patří mák a mořské řasy. K potravinám s nulovým obsahem vápníku patří destiláty a většina rostlinných olejů, velice nízký obsah vápníku má cukr nebo vepřové sádlo.


Nedostatek vápníku

Nedostatek vápníku (hypokalcémie) může způsobit poruchy růstu u děti, u dospělých řídnutí kostí (osteoporóza) a měknutí kostí (osteomalcie). Příznaky akutního nedostatku vápníku jsou zejména střídání zácpy a průjmu, bušení srdce, záchvaty úzkosti, dýchací potíže, svalové záškuby, křeče a svalové bolesti. Mezi další příznaky nedostatku vápníku patří potíže při chůzi, opary a afty v ústech, lomivost nehtů, padání vlasů, bolestivé menstruační krvácení nebo skřípání zubů během spánku.

Předávkování vápníkem (hyperkalcémie) nastává obvykle u nepohyblivých pacientů nebo při intoxikaci vitamínem D. Mezi hlavní příznaky nadbytku vápníku patří zvracení, únava, slabost, žízeň, deprese, snížení reflexů a tvorba ledvinových kamenů.

Doporučené dávkování

Doporučená denní dávka (DDD) vápníku pro zdravého dospělého je 800 mg. Pro novorozence a kojence je denní doporučená dávka vápníku 400 - 600 mg. Po starší děti je DDD vápníku minimálně 800 mg.

V těhotenství a při kojení stoupá DDD vápníku přibližně o 400 mg denně. Adolescentům je doporučováno 1200 mg, aktivním sportovcům až 1 400 mg Ca denně. U žen v období klimakteria a po něm se doporučuje 1000 - 1500 mg vápníku denně. Ve stáří je vápník doporučován jako profylaxe osteoporózy v denní dávce 1000 - 1200 mg.

Nejbohatším zdrojem lehce vstřebatelného vápníku je mléko, sýry, žloutky obsahující cholesterol, ale i lecitin, který chrání před sklerózou. Pacientům s roztroušenou sklerózou se doporučuje jak mléko, tak i mléčné výrobky. Dále se vápník nachází v čočce, brokolici, sardinkách, šprotech, nati petržele, , kapustě kadeřavé, řeřiše, pažitce, obilných klíčcích, mandlích, sezamu, kešu, paraořeších, lískových a vlašských ořeších, otrubách nebo ovesných vločkách.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky