Železo



Potravina                                                             Obsah Fe [mg.kg-1]
arašídy                                                                 23 - 46
banány                                                                 7
brambory rané                                                    8
brambory zimní                                                  11
brokolice                                                             13
celer                                                                      6
cibule                                                                    5
cizrna                                                                   60
česnek                                                                 13
čočka                                                                   70 - 110
čokoláda hořká                                                   24
čokoláda mléčná                                                23
droždí lisované                                                    38
droždí sušené                                                      175
fazole                                                                    50 - 100
fíky                                                                        26
hlávkový salát                                                      11 - 15
hrách                                                                     45
hřiby sušené                                                        690
chléb celozrnný                                                   17
jablka                                                                     5
játra hovězí                                                           84
játra kuřecí                                                            67
játra telecí                                                            100
játra vepřová                                                       153
jogurt                                                                     0,5
kakao                                                                     80
maso hovězí hrudí                                               34
maso hovězí kýta                                                 49
maso hovězí plec                                                 37
maso hovězí roštěnec                                         32
maso hovězí svíčková                                         41
maso vepřové                                                       16                                      
maso jehněčí                                                         19
maso kuřecí                                                           18 - 32
maso králičí                                                           16
maso krůtí                                                              12
maso telecí                                                            48
maso skopové                                                       27
maso husí                                                              24
mák                                                                         80 - 115
med                                                                          5
meruňky                                                                   7
mléko polotučné                                                    0,5
mouka pšeničná                                                     22
mrkev                                                                      10 - 20
olivy                                                                         33 
ořechy kešu                                                            50 - 67
ořechy lískové                                                        35 - 45
ořechy piniové                                                       30
ořechy vlašské                                                       25
ovesné vločky                                                        38
pažitka                                                                    86
pistácie                                                                   68
pohanka                                                                  38
pórek                                                                       75
proso                                                                       39
rajčata                                                                      5
rozinky                                                                    26
rybíz červený                                                          10
rybíz černý                                                              13
ryby mořské                                                            10
ryby sladkovodní                                                    6 - 11
rýže                                                                           8
slunečnicové semínko                                           67
sója                                                                           90 - 150
sýry                                                                          3,5 - 6,5
švestky                                                                    20
špenát                                                                     33
tvaroh                                                                     3,5
ústřice                                                                     60
vaječný bílek                                                           2
vaječný žloutek                                                      70
vejce slepičí                                                            21


Potraviny obsahující železo

Železo je nezbytnou součástí hemoglobinu, myoglobinu a dále celé řady enzymů a má pro lidský organismus nezastupitelný význam. Dostatečné množství železa je obsaženo v celé řadě potravin. Mezi potraviny obsahující železo patří zejména vnitřnosti, hovězí a jehněčí maso, mořské plody, listová zelenina a sušené ovoce. K potravinám s vysokým obsahem železa patří luštěniny, sušené houby a ořechy.

Mezi potraviny s nulovým obsahem železa patří destiláty, zakysané mléčné výrobky, smetana a většina rostlinných olejů. Velmi nízký obsah mají měkké sýry, nektarinky, grapefruity, kiwi, živočišné tuky nebo cukr.

Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na železo:

Metabolismus železa

Metabolismus železa je poměrně složitý proces. Železo přijaté potravou je vlivem žaludečních šťáv převedeno do dvoumocné rozpustné formy ve formě sloučenin s kyselinami askorbovou, citronovou, mléčnou, asparagovou, glutamovou i dalšími. Vstřebávání probíhá v tenkém střevě, zejména v dvanáctníku. V krevním řečišti je železo oxidováno na trojmocnou formu (ferroxidáza) působením ceruloplasminu. Ceruloplasmin je bílkovina syntetizovaná v játrech.

Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 3 g železa, aktivní železo je z 67% vázano v hemoglobinu a 4,5% v myoglobinu, přibližně 19% železa je jako zásobní (depozitní) uloženo ve feritinu. Feritin je zásobní bílkovina obsahující železo, která se nachází zejména v játrech, slezině, kostní dřeni a střevní sliznici. Malá část je jako transportní železo uložena v transferinu. Transferin je transportní bílkovina, která se podílí na transportu železa v organismu.

Nedostatek železa

Mezi potraviny snižující obsah železa v lidském těle patří zejména vláknina, nadměrná konzumace kávy, čaje a čokolády (vysoký obsah polyfenolů) a potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kyseliny fytové. Nedostatek železa v organismu, sideropenie, může také být způsoben užíváním některých léků, zejména léků na regulaci acidity žaludečního obsahu.

Nedostatek železa v lidském organismu způsobuje celou řadu onemocnění, zejména chudokrevnost - anémii. Anémie je charakterizovaná zejména poklesem hemoglobinu a počtu červených krvinek pod dolní hranici normy. Normální hladina hemoglobinu v krvi je 115 g/l u žen a 130 g/l u mužů.

Nedostatek železa v krvi nepříznivě působí také na hematokrit, což je poměr mezi objemem červených krvinek a celkovým objemem krve. Klinické příznaky nedostatku železa jsou únava, slabost, dechové a polykací potíže. Mezi další příznaky patří závratě, bolesti hlavy, otoky končetin a zrychlení tepu, barva kůže a sliznic je bledá. Při námaze dochází k bušení srdce a bolestem na hrudi.

Nedostatečný příjem železa z potravin často nahrazují multiminerální potravinové doplňky, ve kterých je železo přítomno jako doplněk stravy nejčastěji ve formě solí železa - sulfátu, glukonátu a fumarátu. Celková zásoba železa, ferritinemie, i jeho vstřebávání do lidského organismu, je podporováno dostatečným přísunem vitaminu C (kyselina L-askorbová).

Doporučené dávkování

Denní doporučená dávka (DDD) pro děti do věku 1 roku je 1 mg železa, pro děti do věku 3 let je DDD železa 0,77 mg, pro děti ve věku do 6 1et se doporučuje 5 mg, pro děti do věku 10 let je denní doporučená dávka Fe 10 mg.

V adolescenci i dospělosti je denní doporučená dávka železa 18 mg. V těhotenství a při laktaci se doporučený příjem železa zvyšuje na 20 až 30 mg.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky