Železo
Potraviny obsahující železo
Železo je nezbytnou součástí hemoglobinu, myoglobinu a dále celé řady enzymů a má pro lidský organismus nezastupitelný význam. Dostatečné množství železa je obsaženo v celé řadě potravin. Mezi potraviny obsahující železo patří zejména vnitřnosti, hovězí a jehněčí maso, mořské plody, listová zelenina a sušené ovoce. K potravinám s vysokým obsahem železa patří luštěniny, sušené houby a ořechy.
Mezi potraviny s nulovým obsahem železa patří destiláty, zakysané mléčné výrobky, smetana a většina rostlinných olejů. Velmi nízký obsah mají měkké sýry, nektarinky, grapefruity, kiwi, živočišné tuky nebo cukr.
Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na železo:
Metabolismus železa
Metabolismus železa je poměrně složitý proces. Železo přijaté potravou je vlivem žaludečních šťáv převedeno do dvoumocné rozpustné formy ve formě sloučenin s kyselinami askorbovou, citronovou, mléčnou, asparagovou, glutamovou i dalšími. Vstřebávání probíhá v tenkém střevě, zejména v dvanáctníku. V krevním řečišti je železo oxidováno na trojmocnou formu (ferroxidáza) působením ceruloplasminu. Ceruloplasmin je bílkovina syntetizovaná v játrech.
Tělo dospělého člověka obsahuje přibližně 3 g železa, aktivní železo je z 67% vázano v hemoglobinu a 4,5% v myoglobinu, přibližně 19% železa je jako zásobní (depozitní) uloženo ve feritinu. Feritin je zásobní bílkovina obsahující železo, která se nachází zejména v játrech, slezině, kostní dřeni a střevní sliznici. Malá část je jako transportní železo uložena v transferinu. Transferin je transportní bílkovina, která se podílí na transportu železa v organismu.
Nedostatek železa
Mezi potraviny snižující obsah železa v lidském těle patří zejména vláknina, nadměrná konzumace kávy, čaje a čokolády (vysoký obsah polyfenolů) a potraviny s vysokým obsahem šťavelanů nebo kyseliny fytové. Nedostatek železa v organismu, sideropenie, může také být způsoben užíváním některých léků, zejména léků na regulaci acidity žaludečního obsahu.
Nedostatek železa v lidském organismu způsobuje celou řadu onemocnění, zejména chudokrevnost - anémii. Anémie je charakterizovaná zejména poklesem hemoglobinu a počtu červených krvinek pod dolní hranici normy. Normální hladina hemoglobinu v krvi je 115 g/l u žen a 130 g/l u mužů.
Nedostatek železa v krvi nepříznivě působí také na hematokrit, což je poměr mezi objemem červených krvinek a celkovým objemem krve. Klinické příznaky nedostatku železa jsou únava, slabost, dechové a polykací potíže. Mezi další příznaky patří závratě, bolesti hlavy, otoky končetin a zrychlení tepu, barva kůže a sliznic je bledá. Při námaze dochází k bušení srdce a bolestem na hrudi.
Nedostatečný příjem železa z potravin často nahrazují multiminerální potravinové doplňky, ve kterých je železo přítomno jako doplněk stravy nejčastěji ve formě solí železa - sulfátu, glukonátu a fumarátu. Celková zásoba železa, ferritinemie, i jeho vstřebávání do lidského organismu, je podporováno dostatečným přísunem vitaminu C (kyselina L-askorbová).
Doporučené dávkování
Denní doporučená dávka (DDD) pro děti do věku 1 roku je 1 mg železa, pro děti do věku 3 let je DDD železa 0,77 mg, pro děti ve věku do 6 1et se doporučuje 5 mg, pro děti do věku 10 let je denní doporučená dávka Fe 10 mg.
V adolescenci i dospělosti je denní doporučená dávka železa 18 mg. V těhotenství a při laktaci se doporučený příjem železa zvyšuje na 20 až 30 mg.