Zinek
Zinek je nezbytný pro normální růst, vývoj, obnovu a regeneraci poškozených tkání. Za přítomnosti zinku se lépe tvoří hemoglobin. Zinek je vedle křemíku, vápníku, draslík a hořčíku - nezbytný pří léčbě zlomenin. Denně je nutno dodat organismu 10-15 mg tohoto prvku.
Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na zinek: →
Zinek v potravinách
V lidském organismu má zinek důležitou úlohu jako součást velké řady enzymů. Dostatek zinku v potravinách je důležitý pro správnou činnost imunitního systému. Zinek podporuje hojení ran, tvorbu řady hormonů, léčbu zánětů a uchovávání inzulínu. Mezi důležité zdravotní účinky zinku patří ochrana organismu před nachlazením.
V dostatečném množství se zinek vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny, zejména v hovězím, vepřovém a drůbežím mase, vejcích a mořských plodech. Mezi potraviny obsahující zinek patří také obilniny, fazole, sýry a řechy, ale tyto přírodní zdroje poskytují zinek ve formě hůře přijatelné pro lidský organismus.
Nedostatek zinku
Nedostatek zinku hrozí při nevyvážené stravě a zejména při řadě onemocnění, která vstřebávání zinku negativně ovlivňují, jedná se zejména o chronická zánětlivá střevní onemocnění, diabetes, atopický ekzém. Nedostatkem zinku jsou ohroženi také alkoholici.
Mezi hlavní příznaky nedostatku zinku v organismu patří zejména špatně se hojící rány, špatné vnímání pachů a chutí a šeroslepost. Mezi další klinické příznaky nedostatku patří popraskané ústní koutky, poruchy růstu, únava a celková slabost organismu.
Předávkování zinkem se obvykle rychle projeví kovovou pachutí na jazyku, bolestí hlavy, průjmem a zvracením.
Doporučené dávkování
Doporučená denní dávka (DDD) zinku pro dospělé je 15 mg. Pro děti ve věku do 4 let je DDD zinku 7 mg, starším dětem je doporučováno 10 mg denně. V těhotenství se doporučuje 20 mg a při kojení až 25 mg zinku denně.