Zinek

Zinek je nezbytný pro normální růst, vývoj, obnovu a regeneraci poškozených tkání. Za přítomnosti zinku se lépe tvoří hemoglobin. Zinek je vedle křemíku, vápníku, draslík a hořčíku - nezbytný pří léčbě zlomenin. Denně je nutno dodat organismu 10-15 mg tohoto prvku.

Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na zinek: →

Potravina                                          Obsah Zn [mg.kg-1]
chléb pšenično-žitný                      12 
ječmen                                             25 
jogurt                                                3,2 - 4,6
kroupy ječné                                    20 
krupice hrubá                                  5,6
maso hovězí kýta                            6,5
maso vepřové bok                           33
maso vepřové kýta                          37
maso vepřové krkovice                   48
maso vepřové plec                           57 
mléko acidofilní                                3,3
mléko plnotučné                              3,2
mléko sušené                                    36
mouka pšeničná hrubá                    7,3
mouka pšeničná polohrubá            4,8
oves                                                    25
pohanka                                             20 - 30
proso                                                  30
pšenice dvouzrnka                           44
pšenice jednozrnka                          63 
pšenice ozimá                                   36
sýry                                                     3,5 - 35
špalda                                                35 
tvaroh měkký                                    6,2
tvaroh tvrdý                                       8,0
žito ozimé                                          27


Zinek v potravinách

V lidském organismu má zinek důležitou úlohu jako součást velké řady enzymů. Dostatek zinku v potravinách je důležitý pro správnou činnost imunitního systému. Zinek podporuje hojení ran, tvorbu řady hormonů, léčbu zánětů a uchovávání inzulínu. Mezi důležité zdravotní účinky zinku patří ochrana organismu před nachlazením.

V dostatečném množství se zinek vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny, zejména v hovězím, vepřovém a drůbežím mase, vejcích a mořských plodech. Mezi potraviny obsahující zinek patří také obilniny, fazole, sýry a řechy, ale tyto přírodní zdroje poskytují zinek ve formě hůře přijatelné pro lidský organismus.


Nedostatek zinku

Nedostatek zinku hrozí při nevyvážené stravě a zejména při řadě onemocnění, která vstřebávání zinku negativně ovlivňují, jedná se zejména o chronická zánětlivá střevní onemocnění, diabetes, atopický ekzém. Nedostatkem zinku jsou ohroženi také alkoholici.

Mezi hlavní příznaky nedostatku zinku v organismu patří zejména špatně se hojící rány, špatné vnímání pachů a chutí a šeroslepost. Mezi další klinické příznaky nedostatku patří popraskané ústní koutky, poruchy růstu, únava a celková slabost organismu.

Předávkování zinkem se obvykle rychle projeví kovovou pachutí na jazyku, bolestí hlavy, průjmem a zvracením.

Doporučené dávkování

Doporučená denní dávka (DDD) zinku pro dospělé je 15 mg. Pro děti ve věku do 4 let je DDD zinku 7 mg, starším dětem je doporučováno 10 mg denně. V těhotenství se doporučuje 20 mg a při kojení až 25 mg zinku denně.

Nedostatek zinku

Škodlivý je nedostatek zinku v organismu, ale i jeho přemíra. Nedostatek zinku vyvolává zbrzdění růstu, loupání kůže, zánik vlasových míšku. Velký nedostatek zinku způsobuje dokonce neplodnost. Nedostatek zinku může vyvolat epilepsii nebo schizofrenii, u dětí malý růst, nechutenství, poruchy ve vývoji kostí a pohlavních orgánu. U diabetiků klesá hladina zinku na polovinu, proto je zinek v inzulínu. Množství zinku se snižuje při cirhóze jater a taky, a to velmi výrazně, u nemocných lidí s leukémií.

Přebytek zinku

Přemíra zinku vyvolává otravy, které se projevují především zvracením způsobeným dráždivým působením zinku na sliznici žaludku. Objevuje se také bolest břicha, průjem, bolest hlavy a závratě, nespavost nebo třes rukou. V pozinkovaném nádobí se nemají skladovat potraviny. Otravy se mohou vyskytovat také po konzumaci ovoce a zeleniny stříkané preparáty zinku.

Potraviny, které obsahují zinek

Mezi potraviny, ve kterých najdete zinek patří žito, ječmen, červená řepa, zelí, špenát, rajčata, broskve, pomeranče, semena dýně, semena slunečnice, pšeničné otruby, pšeničné klíčky, ústřice, většina jedlých hub, hovězí játra, většina ryb, kakao, vaječné žloutky, králičí a kuřecí maso, ořechy, sušené kvasnice, byliny, šťávy ze syrového ovoce a zeleniny a včelí produkty (propolis).

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky