Sodík
Základním zdrojem dodávající organismu sodík je sůl, jejíž denní spotřeba nesmí u dospělých přeskočit 5 g. Protože sodík podporuje zvýšení arteriálního tlaku, musí pacienti, kteří jim trpí, omezit spotřebu soli na 1 g denně. Nejvhodnější je mořská sůl, která nezpůsobuje otylost a pacienti se srdečními chorobami ji konzumovat mohou.
Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na sodík:
Sodík v potravinách
Sodík v lidském organismu má spolu s draslíkem nezastupitelnou roli při přenosu nervových vzruchů. Princip přenosu nervových vzruchů spočívá v tvorbě elektrického napětí na buněčné membráně. Elektrický potenciál na buněčné stěně vzniká při přechodu sodíkového kationtu z nitra buňky do vnějšího prostředí. Uvnitř buňky je sodík nahrazován draslíkem, celý proces se nazývá sodíkodraslíková pumpa.
Společně s draslíkem a chlorem pomáhá udržovat osmotický tlak tekutin a reguluje acidobazickou rovnováhu.
Mezi potraviny s vysokým obsahem sodíku patří zejména uzeniny, sýry, ryby, většina konzervovaných a instantních pokrmů. Mezi potraviny s nulovým obsahem sodíku patří všechny rostlinné oleje, cukr a většina destilátů. Velmi nízký obsah sodíku (max. 10 mg/kg) mají nektarinky, fíky, proso, brusinky, loupaná rýže, banány a špaldová a žitná mouka.
Nedostatek, nadbytek
Nedostatek sodíku v organismu (hyponatrémie) je velmi málo pravděpodobný. Naprostá většina potravin obsahuje dostatek sodíku ve formě jedlé soli. Hlavní příznaky nedostatku sodíku jsou nechutenství, dehydratace, poruchy metabolismu sacharidů, křeče nebo nízký krevní tlak.
Nadbytek sodíku v těle (hypernatémie) zatěžuje ledviny, dochází k zadržování vody v organismu a ke zvyšování krevního tlaku. Mezi další příznaky předávkování sodíkem patří např. bolesti hlavy nebo impotence.
Doporučené dávkování
Doporučená denní dávka (DDD) sodíku pro dospělého člověka je 500 mg. Pro děti do věku jednoho roku je DDD 120 - 200 mg a pro děti od 1 - 9 let je doporučená dávka sodíku 225 - 400 mg denně.