Sodík

Základním zdrojem dodávající organismu sodík je sůl, jejíž denní spotřeba nesmí u dospělých přeskočit 5 g. Protože sodík podporuje zvýšení arteriálního tlaku, musí pacienti, kteří jim trpí, omezit spotřebu soli na 1 g denně. Nejvhodnější je mořská sůl, která nezpůsobuje otylost a pacienti se srdečními chorobami ji konzumovat mohou.

Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na sodík:

Potravina                                                  Obsah Na [mg.kg-1] 
banány                                                     10
brambory                                                 30 - 280
cibule                                                       100 - 260
čaj černý                                                  450
čočka                                                        40 - 550
čokoláda mléčná                                     2800
fazole                                                        20 - 400
hlávkový salát                                          30 - 100
hrách                                                         20 - 380
chléb celozrnný                                       4000 - 6000
jablka                                                        16 - 30
jahody                                                       15 - 30
játra vepřová                                            770
káva pražená                                            740
maso hovězí                                             580 - 690
maso vepřové                                          450 - 600
maso kuřecí                                             460
mléko plnotučné                                     480 - 500
mouka pšeničná                                      20 - 30
pomeranče                                               14 - 30
pšenice                                                      80
rajčata                                                        30 - 30
ryby                                                            650 - 1200
rýže                                                            60
soja                                                            60
sýry                                                            450 - 14000
špenát                                                       600 - 1200
vaječný bílek                                            1900
vaječný žloutek                                        500
vejce slepičí                                             1350
vlašské ořechy                                         30
zelí                                                             130

Sodík v potravinách

Sodík v lidském organismu má spolu s draslíkem nezastupitelnou roli při přenosu nervových vzruchů. Princip přenosu nervových vzruchů spočívá v tvorbě elektrického napětí na buněčné membráně. Elektrický potenciál na buněčné stěně vzniká při přechodu sodíkového kationtu z nitra buňky do vnějšího prostředí. Uvnitř buňky je sodík nahrazován draslíkem, celý proces se nazývá sodíkodraslíková pumpa.

Společně s draslíkem a chlorem pomáhá udržovat osmotický tlak tekutin a reguluje acidobazickou rovnováhu.

Mezi potraviny s vysokým obsahem sodíku patří zejména uzeniny, sýry, ryby, většina konzervovaných a instantních pokrmů. Mezi potraviny s nulovým obsahem sodíku patří všechny rostlinné oleje, cukr a většina destilátů. Velmi nízký obsah sodíku (max. 10 mg/kg) mají nektarinky, fíky, proso, brusinky, loupaná rýže, banány a špaldová a žitná mouka.


Nedostatek, nadbytek

Nedostatek sodíku v organismu (hyponatrémie) je velmi málo pravděpodobný. Naprostá většina potravin obsahuje dostatek sodíku ve formě jedlé soli. Hlavní příznaky nedostatku sodíku jsou nechutenství, dehydratace, poruchy metabolismu sacharidů, křeče nebo nízký krevní tlak.

Nadbytek sodíku v těle (hypernatémie) zatěžuje ledviny, dochází k zadržování vody v organismu a ke zvyšování krevního tlaku. Mezi další příznaky předávkování sodíkem patří např. bolesti hlavy nebo impotence.

Doporučené dávkování

Doporučená denní dávka (DDD) sodíku pro dospělého člověka je 500 mg. Pro děti do věku jednoho roku je DDD 120 - 200 mg a pro děti od 1 - 9 let je doporučená dávka sodíku 225 - 400 mg denně.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky