Fosfor

Fosfor se nachází v každé tělesné buňce, především pak v kostech a zubech. Fosfor se spolu s vápníkem uplatňuje především při tvorbě kostí.

Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na fosfor: →

Potravina                                                       Obsah P [mg.kg-1]
banány                                                           230 - 310
brambory                                                       320 - 580
cibule                                                             300 - 480
čaj černý                                                        6300
čočka                                                              2400
čokoláda mléčná                                          2200 - 3000
dýňová semena                                            11700
fazole                                                             3700 - 4300
hlávkový salát                                               300 - 390
hrách                                                              3000 - 4300
chléb celozrnný                                            1800 - 2000
jablka                                                             100 - 130 
jahody                                                            230 - 350
játra vepřová                                                3600 - 4800
jogurt                                                             1100 - 1200
káva pražená                                                1600
maso hovězí                                                  1200 - 2000
maso vepřové                                               1300 - 2200
maso kuřecí                                                  1200 - 2500
mák                                                                9300
mléko plnotučné                                          870 - 980
mouka pšeničná                                           1000 - 3500
pomeranče                                                    230 -240
pšenice                                                          3000 - 4100
rajčata                                                            210 - 260
ryby                                                                1900 - 3900
rýže                                                                770 - 1200
sója                                                                 2900 - 7900
sýry                                                                 2900 - 8600
špenát                                                            250 - 550
tvaroh                                                             2000
vaječný bílek                                                 210 - 330
vaječný žloutek                                             5000 - 5900
vejce slepičí                                                   2100 - 2200
vlašské ořechy                                              4300 - 5100
zelí                                                                  280 - 680

Fosfor v potravinách

Fosfor, jako důležitý makroelement, se zúčastňuje většiny metabolicky významných dějů v lidském organismu. Fosfor má v lidském organismu zejména funkci stavební, aktivační, regulační, katalytickou a zastává nezastupitelnou úlohu v energetickém metabolismu člověka. Organismus dospělého člověka obsahuje 450-650 g fosforu vázaného zejména v zubech, kostech a v centrální nervové soustavě.

Vstřebávání fosforu probíhá zejména difuzí v tenkém střevě. Vylučování fosforu z organismu probíhá močí, ve vlastní moči ho také německý alchymista Henning Brandt roku 1669 v Hamburku poprvé objevil a destilací izoloval.

Mezi potraviny s vysokým obsahem fosforu patří zejména luštěniny, vnitřnosti, ryby, čokoláda, sýry, ořechy nebo vejce. Extrémně vysoký obsah fosforu mají dýňová semena a mák.


Nedostatek, nadbytek

Nedostatek fosforu v organismu, hypofosfatémie, se nejčastěji projevuje slabostí, malátností a rychlou únavou. Další příznaky nedostatku fosforu jsou bolestí ve svalech, poruchy polykání a otoky dolních končetin. Nadbytek fosforu, hyperfosfatémie, se obvykle projevuje jako nevolnost, zvracení a průjem. Předávkování fosforem má negativní vliv na vstřebávání železa a vápníku, může se také projevit sníženým krevním tlakem a zvýšenou teplotou.

Doporučené dávkování

Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) fosforu pohybuje mezi 800 - 1200 mg. Pro děti do věku 1 roku činí denní doporučená dávka fosforu 500 mg, děti do věku 10 let mají DDD 800 mg fosforu denně. Kojící žena potřebuje na 100 ml mateřského mléka 16 mg fosforu.

V čem najdeme fosfor

Doporučená denní dávka fosforu je 1,6 gramu, u dětí a těhotných žen 1,5-2 gramů. Fosfor je hojně zastoupen v potravě a jeho denní příjem dosahuje až dvojnásobku potřebného množství, proto je jeho nedostatek v těle takřka nemožný. Fosfor běžně získáváte přirozenou cestou konzumací klíčků, česneku, cibule, celeru, mrkve, pórku, rajčat, mandlí, ořechů, hroznového vína, potravin bohatých na bílkoviny a vápník, jako syřené sýry, fazolí, vaječných žloutků, hrachu, jater, pšeničné mouky, masa a ryb.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky