Draslík
Hraje důležitou roli při trávení bílkovin a sacharidů. Kromě toho je tento důležitý minerál potřebný pro svalovou sílu, fungování nervů, správné trávení a zdravý kardiovaskulární systém.
Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na draslík:
Draslík v potravinách
V lidském organismu se draslík vyskytuje zejména jako součást nitrobuněčné tekutiny. Společně se sodíkem se účastní přenosu nervových vzruchů a podílí se na zadržování vody v buňkách, tím pomáhá regulovat osmotický tlak. Draslík významně ovlivňuje činnost svalů, zejména srdce a podílí se na využití sacharidů a na syntéze proteinů.
V běžných potravinách se draslík vyskytuje v dostatečném množství. Potraviny s nejvyšším obsahem draslíku jsou např. hovězí játra, hovězí maso, fazole, banány, špenát, hrozny a ořechy. Mezi potraviny obsahující draslík ve velmi vysokém množství patří černý čaj a káva. K potravinám s nulovým obsahem draslíku patří lihoviny a rostlinné oleje. Velmi nízký obsah draslíku je v cukru, živočišných tucích nebo v kukuřičné krupici.
Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na draslík:
Nedostatek, nadbytek
Při vyvážené stravě obvykle nenastává nedostatek draslíku v organismu, při správné činnosti ledvin nedochází ani k předávkování draslíkem (hyperkalémie). Nedostatek draslíku (hypokalémie) nastává obvykle při pooperačních stavech, při dlouhodobém podávání infuzí bez draslíku a v případech stravy s omezeným přísunem bílkovin. Hlavní příznaky nedostatku draslíku jsou svalové křeče, srdeční arytmie a pokles funkce ledvin. Mezi další příznaky nedostatku draslíku patří ztráta chuti k jídlu a zvracení.
Doporučené dávkování
Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) draslíku pohybuje mezi 1800 - 5000 mg. Pro děti do věku jednoho roku je denní doporučená dávka udávána v rozmezí 500 - 700 mg a pro děti od 1 do 9 let činí DDD 1000 - 1600 mg.
Zvýšený přísun draslíku se doporučuje u pacientů trpících hypertenzí, společně se sníženým přívodem sodíku přispívá ke snížení krevního tlaku. Pro hypertoniky je doporučována denní dávka draslíku zvýšená až na 7000 mg.
Jak opravit nedostatek draslíku:
- Nejlepším řešením je získat draslík z přírodních plodů. Nejlepším zdrojem draslíku jsou banány, avokádo, jahody, pomeranče, mango, kiwi, meruňky a datle.
- Konzumujte zeleninu s vysokým obsahem beta-karotenu jako například mrkev, sladké brambory, špenát, brokolice, mangold nebo červená paprika.
- Jezte ryby jako jsou sardinky a losos.
- Zahrnujte do vašeho jídelníčku postupně potraviny bohaté na draslík, dokud nezískáte doporučené množství. Ideální je, abyste se nedostatek draslíku pokusili kompenzovat v jednom dni.
- Pokud jste se rozhodli použít potravinové doplňky s draslíkem, vždy to raději konzultujte s lékařem.
- Pokud máte nízkou hladinu draslíku, vyhněte se dlouhým a fyzicky namáhavých aktivitám, abyste zabránili dalším ztrátám draslíku skrz pocení.
- Příliš mnoho draslíku také není dobré, zejména pro ledviny. Lidé, kteří trpí cukrovkou nebo srdečním selháním jsou tomuto problému vystaveni dvojnásob.