Draslík

Hraje důležitou roli při trávení bílkovin a sacharidů. Kromě toho je tento důležitý minerál potřebný pro svalovou sílu, fungování nervů, správné trávení a zdravý kardiovaskulární systém.

Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na draslík:

Potravina                                                      Obsah K [mg.kg-1]
banány                                                          3500
brambory                                                      4400 - 5700
cibule                                                             1300
čaj černý                                                        21600
čočka                                                             6700 - 8100
čokoláda mléčná                                          3500
fazole                                                             12000
hlávkový salát                                               2200
hrách                                                              2900 - 9900
chléb celozrnný                                            2300 - 2500
jablka                                                             900 - 1400
jahody                                                            1500
játra vepřová                                                 3500
jogurt                                                             1700 - 2200
káva pražená                                                20200
maso hovězí                                                  3400
maso vepřové                                               2600 - 4000
maso kuřecí                                                  4100
mléko plnotučné                                          1600
mouka pšeničná                                           1200
pomeranče                                                    1900
pšenice                                                          3500 - 5000
rajčata                                                            2900
ryby                                                                2200 - 3600
rýže                                                                1000
soja                                                                 16000
sýry                                                                 1100
špenát                                                            4900 - 7700
tvaroh                                                             1000
vaječný bílek                                                 1500
vaječný žloutek                                             1200
vejce slepičí                                                   1400
vlašské ořechy                                               6900
zelí                                                                   2300

Draslík v potravinách

V lidském organismu se draslík vyskytuje zejména jako součást nitrobuněčné tekutiny. Společně se sodíkem se účastní přenosu nervových vzruchů a podílí se na zadržování vody v buňkách, tím pomáhá regulovat osmotický tlak. Draslík významně ovlivňuje činnost svalů, zejména srdce a podílí se na využití sacharidů a na syntéze proteinů.

V běžných potravinách se draslík vyskytuje v dostatečném množství. Potraviny s nejvyšším obsahem draslíku jsou např. hovězí játra, hovězí maso, fazole, banány, špenát, hrozny a ořechy. Mezi potraviny obsahující draslík ve velmi vysokém množství patří černý čaj a káva. K potravinám s nulovým obsahem draslíku patří lihoviny a rostlinné oleje. Velmi nízký obsah draslíku je v cukru, živočišných tucích nebo v kukuřičné krupici.

Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na draslík:

Nedostatek, nadbytek

Při vyvážené stravě obvykle nenastává nedostatek draslíku v organismu, při správné činnosti ledvin nedochází ani k předávkování draslíkem (hyperkalémie). Nedostatek draslíku (hypokalémie) nastává obvykle při pooperačních stavech, při dlouhodobém podávání infuzí bez draslíku a v případech stravy s omezeným přísunem bílkovin. Hlavní příznaky nedostatku draslíku jsou svalové křeče, srdeční arytmie a pokles funkce ledvin. Mezi další příznaky nedostatku draslíku patří ztráta chuti k jídlu a zvracení.

Doporučené dávkování

Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) draslíku pohybuje mezi 1800 - 5000 mg. Pro děti do věku jednoho roku je denní doporučená dávka udávána v rozmezí 500 - 700 mg a pro děti od 1 do 9 let činí DDD 1000 - 1600 mg.

Zvýšený přísun draslíku se doporučuje u pacientů trpících hypertenzí, společně se sníženým přívodem sodíku přispívá ke snížení krevního tlaku. Pro hypertoniky je doporučována denní dávka draslíku zvýšená až na 7000 mg.

Jak opravit nedostatek draslíku:

  • Nejlepším řešením je získat draslík z přírodních plodů. Nejlepším zdrojem draslíku jsou banány, avokádo, jahody, pomeranče, mango, kiwi, meruňky a datle.
  • Konzumujte zeleninu s vysokým obsahem beta-karotenu jako například mrkev, sladké brambory, špenát, brokolice, mangold nebo červená paprika.
  • Jezte ryby jako jsou sardinky a losos.
  • Zahrnujte do vašeho jídelníčku postupně potraviny bohaté na draslík, dokud nezískáte doporučené množství. Ideální je, abyste se nedostatek draslíku pokusili kompenzovat v jednom dni.
  • Pokud jste se rozhodli použít potravinové doplňky s draslíkem, vždy to raději konzultujte s lékařem.
  • Pokud máte nízkou hladinu draslíku, vyhněte se dlouhým a fyzicky namáhavých aktivitám, abyste zabránili dalším ztrátám draslíku skrz pocení.
  • Příliš mnoho draslíku také není dobré, zejména pro ledviny. Lidé, kteří trpí cukrovkou nebo srdečním selháním jsou tomuto problému vystaveni dvojnásob.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky