Selen



Potravina                                                                   Obsah Se [µg.kg-1]
bílé pečivo                                                                 21
brambory                                                                   4
brokolice                                                                   23
cibule                                                                          6
česnek čerstvý                                                          51 - 58
česnek sušený                                                          470
čočka                                                                          27 - 80
čokoláda hořká                                                         50
čokoláda mléčná                                                      14
fazole                                                                         20 - 80
hrách suchý                                                              30 - 50
hrách zelený                                                              3 - 27
hroznové víno                                                           36
hrušky                                                                        77
chléb bílý                                                                   14 - 21
chléb žitný                                                                 15 - 18
jablka                                                                          21
kapusta                                                                      24
květák                                                                        22
lesní houby                                                               40 - 100
maso hovězí                                                              30 - 80
maso kachní                                                              20
maso krůtí                                                                 115
maso kuřecí                                                              129
maso skopové                                                          46
maso vepřové                                                           50 - 150
mléko plnotučné                                                      8,5
mléko polotučné                                                       8
mořské plody                                                            350
mořské řasy                                                               590
mouka pšeničná                                                       25
mouka žitná                                                               12
okurky                                                                        15
ořechy                                                                        190
para ořechy                                                               2000
ryby konzervované                                                   390
ryby marinované                                                       680
ryby mořské                                                               288
ryby sladkovodní                                                       240
ryby uzené                                                                 260
rýže                                                                            23 - 34
sója                                                                            28 - 50
sýry                                                                            39 - 41
špenát                                                                        17
těstoviny                                                                    38
tvaroh                                                                         28
uzeniny                                                                       25 - 80
vaječný bílek                                                              80 - 108
vaječný žloutek                                                         280 - 440
vejce slepičí                                                               190 - 230
vnitřnosti                                                                    180 - 210
zázvor                                                                         200
zelí                                                                               14
žampióny                                                                    30


Selen v potravinách

Selen je esenciální stopový prvek, který má pro lidský organismus, i přes svou toxicitu, značný význam. Ve formě selenoproteinů působí jako antioxidant chránící před účinky volných radikálů a zvyšuje činnost imunitního systému, současně se podílí na tvorbě enzymu glutathoinperoxidáza, který je nutný k metabolismu tuků. Příznivě ovlivňuje činnost štítné žlázy a jater, zvyšuje plodnost, podporuje tvorbu testosteronu, může snižovat možnost vzniku rakoviny prostaty. Dostatečné množství selenu v organismu také příznivě ovlivňuje vstřebávání hořčíku z potravin. Tělo dospělého člověka obsahuje průměrně 12 mg selenu, největší množství obsahuje štítná žláza a ledviny.

Přítomnost selenu v organismu zmírňuje toxické účinky rtuti, olova, arsenu a kadmia.

Výskyt selenu v potravinách je velmi nerovnoměrný a je ovlivněn jeho obsahem v půdě. Nejvíce selenu je obsaženo v některých druzích ořechů, ve vnitřnostech, rybách a mase mořských plodů. Mezi potraviny s velmi vysokým obsahem selenu patří mořské řasy. Využitelnost selenu ve formě selenomethioninu z rostlinných potravin a selenocysteinu ze živočišných potravin je téměř 100%, využitelnost anorganicky vázaného selenu je pouze okolo 15%.

Tabulka zobrazuje abecední seznam vybraných potravin bohatých na selen:

Nedostatek selenu

Teoretický nedostatek selenu hrozí zejména vegetariánům i dalším lidem s nevyváženou stravou. Předávkování selenem může nastat při denním příjmu přes 300 µg, kdy hrozí chorobné změny pokožky, ztráta vlasů a nehtů, dlouhodobý příjem selenu v dávkách nad 900 μg může způsobit neurologické změny, křečové záchvaty a ochrnutí.

Nadbytečný selen je z organismu vylučován zejména močí, v menší míře stolicí a dechem.

Doporučené dávkování

Doporučena denní dávka (DDD) selenu ve stravě se pohybuje mezi 55 až 200 µg. Za optimální denní příjem, který se dá při vyvážené stravě i bez pomoci potravinových doplňků dodržet, se považuje 1 μg selenu na 1 kg tělesné hmotnosti. Pokud se nedostatek selenu v organismu dotuje potravinovými doplňky, podává se nejčastěji kombinace bioaktivní selen a zinek. Bioaktivní selen a kladný vliv jeho konzumace z nepotravinových zdrojů na hladinu selenoproteinů, je stále otevřenou otázkou.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky